8/2/11

"Το Χαστούκι" του Χρήστου Τσιόλκα, Εκδόσεις Ωκεανίδα



ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Κάθε που θα τελειώνω ένα βιβλίο που αξίζει, θα το προτείνω από αυτό το blog. Θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτική και να μην γράφω πολλά, καθώς υπάρχουν αρκετά sites που κάνουν πολύ καλή κριτική βιβλίων.

"Σε μία οικογενειακή γιορτή ένας άντρας χαστουκίζει ένα ξένο παιδί. Το γεγονός αυτό διχάζει τους παρευρισκόμενους, που άλλο βρίσκουν ελαφρυντικά κι άλλοι απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου. Οι απρόβλεπτες συνέπειες του χαστουκιού θα τους αναγκάσουν όλους να αναθεωρήσουν τη ζωή τους, τις οικογενειακές τους σχέσεις, τις προσδοκίες, τα πιστεύω και τις επιθυμίες τους.
Ο Χρήστος Τσιόλκας ανατέμνει με διεισδυτική ματιά και κοφτερή γλώσσα, κάτι που μας αφορά όλους: τη μορφή και το ρόλο της οικογένειας στιν 21ο αιώνα".

Θυμίζει Τζόναθαν Κόου και τις "Διορθώσεις" του Τζόναθαν Φράνζεν. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο συγγραφέας είναι Έλληνας που ζει στη Μελβούρνη, ίσως γι'αυτό και δε θυμίζει στη γραφή του Έλληνα συγγραφέα.
Είναι ένα προκλητικό μυθιστόρημα. Είναι ένα έξυπνο μυθιστόρημα, καθώς με βάση την απλή αφορμή ενός χαστουκιού, αναλύει τις οικογενειακές σχέσεις, μιλάει για την πίστη, την ευτυχία, τους συμβιβασμούς της καθημερινότητας. Είναι ωραία γραμμένο και παρόλες τις σχεδόν 700 σελίδες του, διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

2 σχόλια:

Kate Absolute είπε...

Παρόλο που μόλις έφτασα στο <>, δε μπορώ να πω ό,τι μου αρέσει και τόσο. Το θέμα είναι πολύ καλό, μα δε νομίζω πως χρειάζεται τόσο ωμή γλώσσα σε κάποιες περιγραφές, που ομολογώ πως με σοκάρουν. Όταν το ολοκληρώσω θα επανέλθω.

Αφροδίτη Μαντά είπε...

Κατερίνα συμφωνώ, η γλώσσα είναι αρκετά ωμή, αλλά αν το εξαιρέσεις αυτό είναι καλό μυθιστόρημα, διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Γράψε μου όταν το τελειώσεις.....